- Ce sunt și cum arată manualele digitale?
Manualele digitale sunt instrumente complementare în procesul educațional, ce conțin toate resursele incluse în manualul tipărit (texte, imagini).
Manualul digital are rolul de forma aptitudini practice și de a transfera competențe integrate.
- • este în totalitate participativ – o parte din resursele din manual sunt îmbogățite cu materiale multimedia sau interactive (de exemplu o fotografie din manualul tipărit devine film în manualul digital, iar un exercițiu devine un joc educațional);
- • presupune utilizarea unui stil activ de predare-învățare-evaluare;
- • resursele specifice manualului digital au rolul de a aprofunda cunoștințele din manualul tipărit;
- • resursele specifice manualului digital respectă particularitățile de vârstă și individuale ale elevilor de clasa I;
- • manualul digital oferă un mijloc mai atractiv și captivant de învățare; acesta contribuie la atingerea unei dinamici corecte a instruirii, prin menținerea echilibrului între educativ şi atractiv-captivant, prin corelarea secvențelor multimedia la dificultatea temei abordate, la conținutul simbolistic/ abstract, la efortul disponibil, atenția, oboseala, stresul etc. ale elevului
- • oferă cadrul formal potrivit pentru structurarea conţinuturilor;
- • are caracteristicile unui instrument de lucru modern şi operaţional;
- • are un grad înalt de complexitate, atât din punct de vedere al conţinutului cât şi din perspectiva noilor tehnologii.
Manualele și CD-urile aferente sunt elaborate în conformitate cu programa școlară aprobată prin OMEN nr. 3418/19.03.2013, și respectă prevederile acesteia.
- Cum se desfășoară o oră de clasă cu noile manuale în print PLUS digitale?
Noile manuale tiparite sunt realizate pe hârtie de o calitate premium, sunt atrăgătoare și colorate și ocupă mai puțin loc în ghiozdanul copiilor, deoarece au fost împărțite în câte două volume, pentru a asigura starea de sănătate a școlarilor mici.
Temele abordate în manual (atât cel tipărit cât și cel digital) au fost realizate de învățători cu experiență, psihopedagogi și specialiști în educație.
Cu noile manuale, ora de clasă va deveni în primul rând mai atractivă, copiii fiind captați în magia învățării, datorită multitudinii de resurse pe care învățătorul le poate folosi. Spre exemplu, manualul digital conține imagini sugestive, animații, materiale audio-video, jocuri interactive și experimente, toate menite să implice copilul și să faciliteze învățarea.
Resursele digitale permit copilului să devină din spectator, participant, și să interacționeze cu mediul de învăţare.
La alegerea sa, învățătorul poate decide să folosească resursele digitale, în funcție de dotarea tehnologică a școlii/clasei:
- • la începutul orei pentru a capta atenția copiilor si a le stimula curiozitatea naturală;
- • pe parcursul orei de clasă, pentru a întări noțiuni la care micuții au nevoie de ajutor;
De asemenea, învățătorul este în masură să recomande părintelui folosirea manualelor sau altor resurse auxiliare acasă, sub formă de joc, învățarea făcându-se astfel într-o manieră placută, naturală.
La nivel internațional există deja studii care arată că folosirea elementelor multimedia sau interactive stimulează capacitatea de înțelegere și reținere a informațiilor, precum și asocierea și integrarea noțiunilor abstracte în viața de zi cu zi.
- De unde se pot comanda manualele noi, în print PLUS digitale?
Manualele câştigătoare vor fi încărcate pe platforma www.manuale.edu.ro la 10 zile de la comunicarea rezultatelor procedurii. Cadrele didactice vor putea accesa platforma şi vor selecta acele manualele pe care doresc să le utilizeze în fiecare şcoală. Comenzile vor fi realizate online de către unităţile de învăţământ pentru noile manuale, începând cu data de 15 august. Manualele noi vor ajunge în şcoli până la data de 15 septembrie 2014.