Școala primară se digitalizează din toamnă. Cum arată manualele care costă sub 5 lei
Elevii de clasele I și a II-a sunt primii din România care vor avea, din această toamnă, manuale digitale, ce vor putea fi descărcate inclusiv pe tabletă. Prețurile mici la care vor fi cumpărate de Ministerul Educației, sub 5 lei, au stârnit controverse între competitori, motiv pentru care și calendarul livrărilor către școli ar putea fi dat peste cap.
Mergi la o pagină oarecare pe laptop și spune unde ești. Pagina 18. Luăm cartea de Română, prima parte, care corespunde cu softul pe care îl are colega… În plus față de manual, în varianta digitală există activități multimedia de învățare. Aici, unde albinuța dă din aripioare se apasă și apare o activitate… o galerie de imagini de recunoaștere a cuvintelor care conțin sunetul A… uite un arici… alune… Un video arată cum se scrie corect litera a mic de mână. Elevii pot identifica elementele componente: liniuțăoval- bastonaș”, exemplifică reprezentanții SIVECO, care, alături de Editura Litera, au pus la punct manuale pentru clasa I, la Comunicare în limba română și Matematică și cunoașterea mediului, și au fost printre cei selectați la licitația organizată de Ministerul Educației Naționale.
Micuții care au norocul să treacă în clasa I sau a II-a în acest an au toate șansele să găsească pe bănci astfel de manuale, care pe lângă componenta clasică, conțin sute de programe de învățare digitale.
Testări interdisciplinare din 2019, inclusiv la Bac
Digitalizarea și modificarea programei pentru elevii din clasele primare vin la pachet și cu schimbarea modului în care vor fi susținute examenele, după model interdisciplinar, care merge mai mult pe gândire și prea puțin pe memorare. „Metoda interdisciplinară de predare este, de fapt, pregătirea pentru testele tip PISA. Predarea interdisciplinară va fi extinsă la clasele a III-a și a IV-a, simultan cu noile manuale”, a declarat ministrul Educației, Remus Pricopie. Din 2019, toate examenele, inclusiv Bac-ul, urmează să se dea după model PISA.
Practic, la clasele mici, atât la română, cât și la matematică, vor exista câte două manuale și două CD-uri (pentru fiecare semestru). „Editura Litera și SIVECO au făcut un consorțiu: noi ne-am ocupat de partea de print, ei, de partea digitală. Au făcut cu 100 de activități multimedia interactive în plus față de cât se cerea: 470 în loc de 370”, povestește directorul executiv al Editurii Litera, Marin Vidrașcu, detaliile care au făcut ca oferta lor să fie una dintre cele câștigătoare.
Un business de volum
Un alt argument important în alegerea manualelor a fost prețul, motiv pentru care au apărut și contestațiile altor editori, care au avut oferte de preț aproape duble (în jur de 8 lei). „Editura Litera face cărți de peste 20 de ani, SIVECO soft educațional de peste 10 ani. Am negociat cu tipografii din Colentina până în Tailanda. Numai noi și CD Press am fost, conform specificațiilor, pentru partea digitală, restul le-au picat toți”, adaugă directorul de la Litera. Profitul scos de câștigători este datorat volumului.
„Nu ne-am propus să facem un profit gigantic din aceste manuale. Este un business de volum. Am mers cu un adaos mic, de 2-4%, în funcție de tiraj. Vrem ca ăsta să fie primul pas. Când mai ies licitații, fie pentru loturile care au rămas neacoperite, fie pentru altele, mergem în aceeași formulă”, completează Florin Ilia, vicepreședinte SIVECO.
Prețurile sunt sustenabile. Am pus documente la dispoziția MEN”
Celălalt mare câștigător al licitației organizate de MEN este editura CD PRESS, care numără cinci manuale alese în urma licitației, cu oferte de preț tot sub 5 lei. „Prețurile ofertate de Editura CD PRESS sunt perfect sustenabile. Ele includ toate costurile realizării fiecăruia dintre cele 5 manuale câștigătoare. Prețul nostru ofertat este fără TVA și include un profit rezonabil între 3-5%. Toate documentele privind formarea prețurilor au fost puse la dispoziție și verificate de Ministerul Educației, înainte de anunțarea rezultatelor, conform procedurilor legale”, ne-a transmis Costin Diaconescu, CEO CD PRESS, care deține și funcția de vicepreședinte al Uniunii Editorilor din România. El ține să precizeze că niciun manual nu a fost respins pe criterii de pret, ci din cauza „neconformității cu cerințele caietului de sarcini”.